Blog

Thermo Ayous lines: gevelbekleding met wisselende breedtes!

Thermo Ayous lines is een nieuw model gevelbekleding in het assortiment van De Houtbeer. Dit model geeft jouw gevel een speels effect door het uitzicht van wisselende breedtes!

Lees in deze blog wat Thermo Ayous lines precies is, welke toepassingen het heeft en ontdek het aanbod van De Houtbeer!

01 februari 2023

Wat is Thermo Ayous?

Ayous, ook wel bekend als Abachi, is een loofhoutsoort afkomstig uit voornamelijk tropisch West-Afrika. De bomen hebben rechte stammen en worden gemiddeld 45 tot 55 meter hoog. Ayous is noestvrij en heeft vlak na het zagen een grijsachtige kleur die onder invloed van UV-straling vervormt naar een goudgele kleur. Ayous heeft weinig risico op vervorming maar is onbehandeld niet duurzaam (duurzaamheidsklasse V).

Thermo Ayous ontstaat door Ayous thermisch te behandelen of modificeren. Door deze behandeling, verbetert de duurzaamheid naar klasse I à II. Thermo Ayous is bovendien licht van gewicht en makkelijk te verwerken. Hierdoor is het een enorme populaire houtsoort voor gevelbekleding geworden. Bovendien is de thermische modificatie een milieuvriendelijke behandeling waardoor Thermo Ayous een uitstekend alternatief is voor de alsmaar schaarser wordende hardhoutvarianten. Na de thermische modificatie heeft Thermo Ayous een bruine kleur die onder invloed van UV-straling mooi en egaal zal vergrijzen.

Wil je graag weten wat thermisch behandelen exact inhoudt, waarom het uitgevoerd wordt en wat de voordelen ervan zijn? Lees het in één van onze vorige blogs!

Naar blog thermisch behandelen

Wat is het lines model?

Ondertussen is nagenoeg iedereen op de hoogte van het triple blokprofiel, het staat namelijk buiten kijf dat dit nog steeds een enorm populair model is! Naast het triple model, kan je bij De Houtbeer nu ook terecht voor het lines model in Thermo Ayous. Dit model bestaat uit 4 tand en groef planken met groeven op verschillende manieren:

  • Model A: enkele symmetrische groef
  • Model B: geen groef
  • Model C: enkele asymmetrische groef
  • Model D: dubbele symmetrische groeven

De planken met een nuttige breedte van 13 cm kenmerken zich dus door het uitzicht van een gevelbekleding met wisselende breedtes. Combineer de 4 beschikbare modellen zoals je wilt en je houten gevel krijgt een speels effect!

 

Toepassing en montage

Thermo Ayous kenmerkt zich door zijn licht gewicht en zoals we eerder vermeldden, bestaat het lines model uit tand en groef planken. Je geeft jouw gevel dus de uitstraling van een bekleding met allerlei wisselende breedtes en tóch is de plaatsing even eenvoudig als bij een gewone planchet.

De Houtbeer biedt meestal een lengte van 3,05 m aan waardoor dit profiel perfect te gebruiken is voor een verticale gevelbekleding. Als je gevel hoger is dan 3,00 m, kan je de planken ook steeds in wildverband plaatsen. Mocht je fan zijn van een horizontale bekleding, is dit natuurlijk ook een optie! Bovendien hoeft dit model zich niet te beperken tot het bekleden van gevels enkel, ook jouw schutting, poort, decoratieve bloembakken en nog meer kunnen ermee bekleed worden!

Om de montage zo onzichtbaar mogelijk uit te voeren, raadt De Houtbeer aan om dit model te bevestigen met RVS schietnagels. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen de bekleding goed geventileerd geplaatst wordt. Meer tips over het plaatsen van gevelbekleding vind je in volgende blog:

Ontdek enkele praktische tips

Interesse in Thermo Ayous Lines?

Ben jij na het lezen van deze blog geïnteresseerd in Thermo Ayous in het lines model maar heb je nog vragen over je eigen project? Contacteer dan onze klantendienst hier, we helpen je graag verder! Ben je zeker van je keuze? Bekijk dan ons aanbod via onderstaande knoppen!

Bekijk Thermo Ayous lines Bekijk alle Thermo Ayous producten