Blog

Plaatsen van houten gevelbekleding: enkele praktische tips!

Plaatsen van een gevelbekleding in hout, een klus die iedere doe-het-zelver graag aanpakt! Toch zijn er een aantal valkuilen die de duurzaamheid van jouw houten gevelbekleding kunnen beïnvloeden.

Ontdek een aantal praktische, maar belangrijke tips in deze blog!

19 augustus 2022

Hoe zelf houten gevelbekleding plaatsen?

De Houtbeer is niet enkel een online houthandel waarvan de magazijnen in Limburg gevestigd zijn, De Houtbeer geeft ook regelmatig nuttige informatie over zijn houtproducten. Zo is plaatsen van houten gevelbekleding geen al te moeilijke taak, toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee kan houden. Niet enkel garandeer je zo een betere duurzaamheid van de gevelbekleding, ook de achterliggende structuur zal beïnvloed worden. Je bespaart dus op lange termijn extra werk waardoor je nog langer kan genieten van je eigen creaties!

De tips die De Houtbeer in deze blog geeft zijn van toepassing op hardhouten gevelbekleding zoals Padoek, Afrormosia, Iroko of een van de vele andere hardhoutsoorten. Maar ook bij Thermowood of naaldhout is het aangeraden om er rekening mee te houden. Kortom, bij ieder type houten gevelbekleding zal je gebaat zijn om de tips op te volgen. 
 

TIP 1: Gebruik een vochtwerende doek!

Bestaat je achterliggende structuur uit houten kepers, gordingen of zelfs isolatie? Dan kan je deze best beschermen door middel van een vochtwerende doek. Zo zorg je ervoor dat de structuur achter de houten gevelbekleding beschermd is tegen vocht en rotting op lange termijn. Zelfs wanneer je een tuinhuis of lounge plaatst waarbij de wanden niet geïsoleerd worden, raadt De Houtbeer aan om een dergelijk doek te gebruiken. De gevelbekledingsplanken kunnen namelijk steeds een beetje werken omwille van de weersomstandigheden. Het doek zorgt ervoor dat er geen vocht binnendringt in je tuinhuis of lounge.

Er bestaan verschillende soorten vochtwerende doek. Je keuze baseer je best op het type van houten gevelbekleding. De Houtbeer maakt een onderscheid tussen:

  • Open gevelbekleding
  • Gesloten gevelbekleding

Open gevelbekleding

Je spreekt van een open gevelbekleding wanneer de latjes, planken of platen niet aaneensluitend geplaatst worden, maar met een open spatie. In dit geval kan je best met een UV-bestendige façadedoek werken. Dit doek heeft als groot voordeel dat het niet verduurt na verloop van tijd door de voortdurende blootstelling aan UV-straling.

Gesloten gevelbekleding

Je houten gevelbekleding is gesloten wanneer deze overal netjes tegen elkaar aansluit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tand en groef plank, Zweeds rabat of het triple profiel, ook wel triple blokprofiel genoemd. Aangezien de zon niet kan doordringen tot de vochtwerende doek, volstaat een onderdakfolie zoals de Delta Vitaxx Plus. Deze heeft namelijk de vereiste vochtwerende eigenschappen. Houd er rekening mee dat je de zijde met de tekst altijd naar de buitenzijde plaatst!

TIP 2: Ventileer keer op keer

Waarom ventileren?

Je constructie staat en werd netjes afgeschermd van vocht. Vooraleer je de gevelbekleding plaatst, monteer je best ventilatielatten. Zoals de naam doet vermoeden, creëer je zo voldoende luchtventilatie tussen het doek en de houten gevelbekleding. Deze ventilatie zorgt ervoor dat er geen kans is op schimmel, rotting en vochtproblemen.

Waarmee ventileren?

In principe heb je keuze uit meerdere producten met verschillende afmetingen en afwerkingen. Belangrijk is dat je steeds rekening houdt met een aantal factoren zoals een minimale dikte van de lat, de richting waarin je je houten gevelbekleding wilt plaatsen alsook eventuele beperkingen die je hebt in totale dikte van de volledige afwerking. 

Een Epicea tengellat (12 x 36 mm) is bijvoorbeeld te dun om als ventilatielat te gebruiken. Betere alternatieven zijn onder andere een Epicea panlat met afmeting 24 x 38 mm of een geschaafde Vuren lat van 22 x 45 mm. Wist je dat De Houtbeer zelfs zwart geïmpregneerde latten van 22 x 45 mm in voorraad heeft om als ventilatielat te gebruiken bij open gevelbekledingsplanken? Ook bij Trespa, Rockpanel of HPL platen kan je deze zwarte ventilatielat gebruiken. Door de zwarte kleur van de ventilatielat, valt deze minder op in de open voeg ten opzichte van de groen gedrenkte epicea panlat of de ongekleurde geschaafde Vuren lat.

Hoe ventileren?

De Houtbeer raadt steeds aan om de ventilatielatten om de 40 cm te plaatsen. Zo kan je jouw gevelbekleding steeds op voldoende plaatsen bevestigen en zorg je voor een stabiele afwerking. Heb je achter het vochtwerende doek een constructie uit houten kepers of gordingen? Dan is het belangrijk dat ook deze op 40 cm afstand geplaatst werden.

De ventilatielatten plaats je bovendien best verticaal. Vocht dat toch door de gevelbekleding heen zou dringen, kan op deze manier altijd naar onder afdrijven en blijft niet op de ventilatielat liggen. Verticale ventilatielatten resulteren in horizontaal geplaatste gevelbekleding. Indien je de gevelbekleding toch verticaal wil plaatsen, monteer je best een dubbel lattenwerk als ventilatie: eerst verticaal en daarna horizontaal. Zo kan het vocht nog steeds weg!

TIP 3: Monteer de gevelbekledingsplanken zorgzaam!

In de meeste gevallen zijn de houten planken voor gevelbekleding niet haaks afgekort aangezien dit best dient te gebeuren op de werf. Als de houten gevelbekleding in wildverband geplaatst wordt, is het namelijk aangeraden om de planken af te korten zodat de uiteinden op een ventilatielat eindigen. Dit zorgt voor een goede stabiliteit van de afwerking! Ook wanneer je niet in wildverband wilt plaatsen, is dit noodzakelijk. Je houdt bij jouw bestelling dus best steeds rekening met een minimaal snijverlies van 5 tot 10%.

Als je voor een gesloten gevelbekleding kiest, houd je best rekening met een uitzettingsvoeg van ongeveer 1 à 2 mm in de breedte van de plank. Hout dat nog werkt, zal dit namelijk in de breedte en niet in de lengte doen. Plaats je bijvoorbeeld tand en groef planken, Zweeds rabat planken of het triple blokprofiel? Schuif de planken dan nooit volledig tegen elkaar, zo voorkom je eventuele problemen! Bij een open gevelbekleding gebruik je vulplaatjes of afstandshouders zodat je overal netjes dezelfde spatie hebt.

Bovendien plaats je de gevelbekleding zowel onderaan als bovenaan best nooit volledig tot tegen de rand, maar laat je voldoende ventilatieopeningen. Deze zorgen ervoor dat lucht achter de gevelbekleding geraakt en de ventilatielatten hun werk kunnen doen. Daarnaast vermijd je zo ook dat jouw gevelbekleding voortdurend de grond raakt, dit komt de duurzaamheid enkel ten goede!  
 

TIP 4: Gebruik RVS schroeven of nagels

Heb je ook al eens zwarte strepen gezien op een houten gevel? Dit is het gevolg van schroeven of nagels die niet uit roestvrij staal (RVS) bestaan. Van zodra deze in contact komen met regen, ontstaan er lelijke zwarte uitlopers die vaak moeilijk of niet te behandelen zijn. Gebruik dus steeds RVS-varianten om jouw houten gevelbekleding te monteren, ook deze biedt De Houtbeer aan!

RVS-nagels kun je enkel gebruiken om houten gevelbekleding dat minder werkt vast te schieten. Denk hierbij aan hardhoutsoorten zoals Padouk, Afrormosia en Iroko of aan Thermisch behandeld hout zoals Thermowood, Thermo Ayous en Thermo Movingui. Voor naaldhoutsoorten zoals Vuren, Grenen, Douglas of Siberische Lariks, gebruik je best schroeven!

 

Interesse in houten gevelbekleding?

Ben ja na het lezen van deze blog geïnteresseerd om zelf gevelbekleding te plaatsen, maar ben je nog op zoek naar de geschikte bekleding? Bekijk ons huidig aanbod gevelbekleding via onderstaande knop! Heb je bovendien nog vragen? Aarzel dan niet om onze klantendienst te contacteren. We helpen je met plezier verder!

Bekijk ons aanbod