Blog

Ontdek waarom houten gevelbekleding nog steeds populair is in 2024!

Houten gevelbekleding is niet alleen een esthetisch aantrekkelijke keuze, het biedt ook een scala aan voordelen en toepassingen! In deze blogpost bekijken we waarom houten gevelbekleding nog steeds een slimme keuze is, welke populaire houtsoorten je kunt overwegen en welke toepassingen houten gevelbekleding kent.

16 februari 2024

Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

1. Natuurlijke schoonheid

Hout voegt een warme en natuurlijke uitstraling toe aan de gevel van een gebouw, waardoor het een tijdloze charme krijgt die niet gemakkelijk na te bootsen is met andere materialen.

2. Duurzaam en milieuvriendelijk

Goed beheerde bossen leveren duurzaam hout op, waardoor houten gevelbekleding een milieuvriendelijke keuze is. Bovendien is hout een hernieuwbare bron en heeft het een lagere CO2-voetafdruk dan veel andere bouwmaterialen.

3. Isolatie

Hout biedt natuurlijke isolatie en helpt zo mee om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren waardoor de verwarmings- en koelingskosten ook verlagen.

4. Veelzijdig

Houten gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende profielen en afwerkingen, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan stijlen en ontwerpen van zowel landelijk tot modern!

Voordelen van verschillende categorieën houten gevelbekleding 

Verder bespreken we de voordelen van verschillende houtsoorten. We maken een onderscheid tussen onderstaande categoriën:

Voordelen hardhout voor gevelbekleding

Hardhoutsoorten zoals Padouk en Iroko zijn alom bekend, maar wat maakt hardhout net zo populair?

1. Uitzonderlijke duurzaamheid

Hardhoutsoorten staan bekend om hun natuurlijke weerstand tegen rot, schimmel en insecten, waardoor ze een lange levensduur hebben, zelfs in ruwe weersomstandigheden.

2. Prachtige uitstraling

Hardhout heeft vaak een rijke textuur en kleur met mooie vergrijzing, waardoor het een luxe uitstraling geeft aan de gevel van een gebouw.

3. Minimaal onderhoud

Door de natuurlijke duurzaamheid van hardhout is er weinig onderhoud nodig om de gevelbekleding in goede staat te houden. Op lange termijn resulteert dit in lagere kosten in vergelijking met minder duurzame oplossingen!

Voordelen naaldhout voor gevelbekleding

Douglas, Lariks, Vuren of Grenen, houtsoorten die menig houtfan wel kent. Wat kenmerkt deze naaldhoutsoorten?

1. Betaalbaarheid

Naaldhout is over het algemeen betaalbaarder dan hardhout doordat het wijdverspreid en gemakkelijker verkrijgbaar is. Hierdoor is het een aantrekkelijke optie voor projecten met een beperkt budget. Je dient er wel rekening mee te houden dat naaldhout soms nog een extra behandeling zoals impregneren, dompelen of beitsen nodig heeft om onbeschut gebruikt te kunnen worden!

2. Gemakkelijk te verwerken

Naaldhout is relatief zacht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het een populaire keuze is voor doe-het-zelvers én professionals! 

3. Duurzaam én milieuvriendelijk

Naaldhoutsoorten hebben over het algemeen een snellere groeicyclus dan hardhoutsoorten, waardoor ze als een meer hernieuwbare bron worden beschouwd. Door het gebruik van naaldhout voor gevelbekleding wordt de druk op natuurlijke bossen verminderd én wordt er bijgedragen aan duurzaam bosbeheer.

Voordelen thermisch behandeld hout voor gevelbekleding

Thermowood, Thermo Ayous, Thermo Fraké, ... het zijn termen die de laatste jaren zeer bekend zijn geworden bij een breed publiek! Het gaat niet over nieuwe houtsoorten, maar over het thermisch behandelen van hout. Wil je graag meer weten hierover? Lees dan onze blog over dit topic.

Wat zijn de voordelen van thermisch behandeld hout waardoor bijvoorbeeld thermowood zo populair is als gevelbekleding?

1. Verbeterde duurzaamheid

Door thermische behandeling wordt het hout sterker en duurzamer, met verbeterde weerstand tegen weersinvloeden, bacteriën en insecten. Zo kunnen houtsoorten die van oorsprong eigenlijk niet geschikt zijn voor buitengebruik toch hiervoor toegepast worden zonder regelmatig onderhoud na plaatsing!

2. Verbeterde stabiliteit

Thermisch behandeld hout vertoont minder krimp, zwelling en vervorming dan onbehandeld hout, wat resulteert in een stabiele en langdurige gevelbekleding.

3. Esthetische kenmerken

Thermisch behandeld hout behoudt zijn natuurlijke uitstraling en heeft eerst een warme kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst onder invloed van UV-straling. Hierdoor is het een aantrekkelijke keuze voor vele moderne architecturale ontwerpen!

Toepassingen van houten gevelbekleding

Zoals af te leiden uit het woord kan je de gevel van je huis bekleden, maar hierbij stopt het niet. Houten gevelbekleding kan namelijk voor veel meer toepassingen in verschillende ontwerpen en stijlen ingezet worden! Denk hierbij aan schuttingen of tuinafscheidingen, poorten, tuinhuisjes, bijgebouwen, carports, overkappingen, lounges maar ook aan bijvoorbeeld accentmuren, borders, opbergkisten,... De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid!

Niet alleen zijn er veel houtsoorten beschikbaar voor al deze toepassingen, er is ook een groot aanbod in verschillende modellen waardoor je het ontwerp kan aanpassen aan jouw smaak en stijl! Zo kan je de gevelbekleding horizontaal of verticaal kan plaatsen, kan je met verschillende breedtes of diktes werken,... Met houten gevelbekleding creëer je niet enkel een prachtige look voor de toepassing die je bekleedt, maar profiteer je ook van de vele voordelen die hout te bieden heeft. 

Overweeg je een houten gevelbekleding? Via onze webshop kan je 24/7 ons assortiment raadplegen! Heb je daarnaast nog vragen? Aarzel dan niet om onze klantendienst te contacteren. We helpen je met plezier verder!