Eigenschappen hout

Hout is een natuurproduct met tal van bewezen voordelen. Zo is het een hernieuwbaar en sterk materiaal, is het makkelijk hanteerbaar, maar ook energiezuinig en ecologisch. Hout rolt als het ware niet van een fabrieksband. Hierdoor heeft iedere houtsoort zijn eigen charmes, die gepaard gaan met een aantal kenmerken die eigen zijn aan ieder houtproduct. De Houtbeer geeft je hier graag meer uitleg over. 

Noesten en kwasten

Zijtakken van de boom zorgen voor noesten en kwasten in het hout. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de houtsoort. Bij hardhout ga je zo goed als geen noesten of kwasten opmerken. 

Tip van De Houtbeer:

  • Moest je toevallig een losse noest of kwast tegenkomen dan kan je deze eenvoudig terug vastzetten met houtlijm!

Hars

Een boom produceert hars om zich te beschermen tegen virussen en infecties. Voorbeelden hiervan vinden we bij het naaldhout, onder meer Siberische Lariks en Douglas produceren hars. De hoeveelheid hiervan kan verschillen per boom. 

Tip van De Houtbeer:

  • Na uitharding van het hars kan je dit eenvoudig verwijderen met bijvoorbeeld een plamuurmes.

Krimpen, uitzetten en scheurvorming

Volumeverandering is een gevolg van vocht of droogte. Het hout kan dan uitzetten of krimpen met kleine scheurtjes als gevolg. In vochtige periodes of omstandigheden kan hout uitzetten terwijl het hout kan krimpen in een droge omgeving of periode. 

Tip van De Houtbeer:

  • Laat jouw hout niet te lang in de volle zon liggen als je nog niet aan het monteren gaat beginnen. 

Kleurverschil

Een houtsoort kan van nature kleurverschil hebben tussen de planken of balken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Ceder waar de kleurschakering typisch is voor deze houtsoort. Bij het verduurzamen zoals impregneren of thermisch behandelen kan er ook kleurverschil optreden in het hout. 

Tip van De Houtbeer:

  • Het kleurverschil verdwijnt na verloop van tijd onder invloed van UV-straling. Indien er kleurverschil is tussen de planken, kan je dit speels oplossen door de planken onder elkaar te mixen. 

Zoutvlekken

Indien het hout geïmpregneerd wordt, kan er zoutvorming ontstaan aan het houtoppervlakte. Deze verkleuring is een gevolg van de combinatie van impregneermiddel en hars.

Tip van De Houtbeer:

  • De vlekken verdwijnen vanzelf. Je kan deze eventueel ook met een vochtige doek verwijderen.

Pinholes

Tropische insecten kunnen kleine onschuldige gaatjes veroorzaken in hardhout, ook wel pinholes genoemd. De kleine beestjes voeden zich in de sapstromen van de boom. Eens de boom is gekapt, blijven deze kleine insecten niet meer in leven. Pinholes zijn helemaal niet schadelijk voor de duurzaamheid van het hout.

Tip van De Houtbeer:

  • Heb je bijvoorbeeld een terrasplank met pinholes? Probeer dit stuk dan eventueel te verzagen indien je in wildverband werkt of indien je de laatste plank op breedte moet zagen.

Loodrechte zaagsneden

Hout voor een gevelbekleding of terras / vlonder wordt na het schaven nagenoeg nooit haaks / loodrecht afgekort, tenzij de planken voorzien zijn van een kopse tand en groef. Bij een plaatsing in wildverband, dient de plank namelijk afgekort te worden zodat het uiteinde bevestigd wordt op een achterliggende keper.

Tip van De Houtbeer:

  • Wil je gevelbekleding of vlonderplanken toch in volle lengtes plaatsen en niet in wildverband? Houd er dan rekening mee dat je best net iets langere lengtes bestelt dan benodigd, zo ben je zeker dat de planken niet te kort zijn na het loodrecht afkorten of afwerken van de planken.

Kromming

Hout kan, vooral bij langere lengtes, een lichte en natuurlijke kromming vertonen door interne spanningen. Afhankelijk van de houtsoort en toepassing (gevelbekleding, terrasvloer, constructiehout, ..) kan de kromming weggewerkt worden, al dan niet met speciale machines hiervoor. Een andere oplossing is om in wildverband te werken en het hout op de kromming te verzagen.  

Tip van De Houtbeer:

  • Heb je gevelbekledings- of terrasvloerplanken met een lichte kromming? Indien je in wildverband werkt, kan je de planken op de kromming doorzagen. Zo verkrijg je stukken die 100% bruikbaar zijn. Wil je toch met volle lengtes werken? Bestel dan zeker een extra hoeveelheid om mogelijke uitval op te vangen.
  • Heb je constructiehout zoals balken, kepers, latten,... met een lichte kromming? Leg bijvoorbeeld de balken dan met de bolle kant naar boven. Door het gewicht van de bovenliggende afwerking zal deze kromming lichtjes weggewerkt worden. Een andere mogelijkheid is om de producten met een lichte kromming te verzagen en te gebruiken als klossen.