Blog

Padoek Tegelpatroon: luxeuze bekleding en toch voordelig?

De Houtbeer lanceert een nieuw product: Padoek tegelpatroon in de maat 14 x 130 mm! Een voordelige plank die tot het zogenaamde "tegeleffect" leidt na plaatsing.

Ontdek in deze blog wat Padoek tegelpatroon precies is, welke voordelen en toepassingen dit product heeft alsook het aanbod van De Houtbeer!

28 april 2022

Wat is Padoek?

Padoek, ook soms wel als “Padouk” geschreven, is een hardhoutsoort afkomstig uit Midden- en West-Afrika. De bomen worden tot wel 50 meter hoog met stammen die tot 30 meter takkenvrij zijn. De Afrikaanse houtsoort is populair en kenmerkt zich om zijn felrode kleur die onder invloed van UV-straling snel eerst een bruinere kleur krijgt waarna het mooi egaal zal vergrijzen.

Dit hardhout is enorm duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I) en zeer stabiel. Bovendien laat Padoek zich gemakkelijk bewerken. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken als gevelbekleding of terrasvloer.

De Houtbeer biedt reeds terrasplanken aan in de houtsoort Padoek alsook gevelbekleding in de vorm planchet, oftewel tand-en-groef plank. Uit deze laatste, is onze Padoek tegelpatroon ontstaan!

Verschil tussen Padoek planchet en Padoek tegelpatroon

Kenmerk Padoek tegelpatroon Padoek planchet
Lengte Korte lengtes Langere lengtes
Tand en groef Vier zijden Meestal enkel lange zijden
Visbekje Vier zijden Lange zijden


Het Padoek tegelpatroon bestaat uit kortere lengtes die een tand en groef hebben op alle vier de zijden. Bovendien hebben de vier zijden een visbekje. Dit is de typische afschuining van de plank in een hoek van 45 graden. Na het plaatsen van de planken krijg je een speels, maar toch strak, effect. Dit noemen wij ook wel het “tegeleffect”.

Voordeel Padoek tegelpatroon

Ten eerste heeft het tegelpatroon een tand en groef op de vier zijden. Hierdoor heb je nauwelijks verlies bij het plaatsen van de planken! Je hoeft namelijk niet telkens op een achterliggende keper uit te komen met het uiteinde van iedere plank.

Daarnaast wordt er enkel kort hout gebruikt voor de productie van het Padoek tegelpatroon. Hierdoor ligt de prijs per vierkante meter aanzienlijk lager dan de Padoek planchet.

Met het Padoek tegelpatroon combineer je dus de strakke, luxueuze uitstraling van het Afrikaans hardhout met nauwelijks verlies en een voordeligere prijs. Een ideale combinatie als je het De Houtbeer vraagt!

Toepassing en montage

Het tegelpatroon is te gebruiken als gevel- of plafondbekleding en kan zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden.

Voor de montage raadt De Houtbeer aan om een lattenwerk te plaatsen om de 40 cm waartegen de Padoek planken bevestigd kunnen worden. Aangezien de planken voorzien zijn van 4 zijden tand en groef kan je de planken doorlopend in wildverband plaatsen en heb je nauwelijks houtverlies bij de montage. Padoek hout dient bevestigd te worden met RVS schietnagels.

 

Interesse in Padoek tegelpatroon?

Ben jij na het lezen van deze blog geïnteresseerd in Padoek tegelpatroon maar heb je nog vragen over je eigen project? Contacteer dan onze klantendienst hier, we helpen je graag verder!

Ben je zeker van je keuze? Bekijk dan ons aanbod via onderstaande knoppen!

Bekijk Padoek tegelpatroon

Bekijk alle Padoek producten