Blog

Duurzaamheidsklasse van hout: een belangrijke classificatie om rekening mee te houden!

De duurzaamheidsklasse van een houtsoort, je ziet het regelmatig terugkomen op onze website. Maar wat betekent de duurzaamheidsklasse nu juist? En vooral, hoe wordt dit bepaald? In deze blog leggen we je dit graag in detail uit!

15 mei 2021

Wat is de duurzaamheidsklasse van hout?

De ene houtsoort gaat langer mee dan de andere. Om hier een eenduidige en vergelijkbare indeling in te kunnen maken, werd er op Europees vlak norm EN-350 vastgelegd. De classificatie die weergeeft hoe goed het hout bestand is tegen schimmels of houtrot bij een voortdurend grondcontact, is de bekendste in deze norm. In deze classificatie worden de houtsoorten in vijf duurzaamheidsklassen ingedeeld. Elke klasse weerspiegelt de levensduur van de houtsoort.

Hoe wordt de duurzaamheidsklasse gemeten?

Om te bepalen welke houtsoort in welke duurzaamheidsklasse hoort, zal de weerstand tegen schimmels of houtrot getest worden. Dit gebeurt door middel van een paaltje van de houtsoort van ongeveer 5 op 5 cm dat gedeeltelijk in de grond wordt gestoken. Hoe langer de levensduur van het getest hout, hoe hoger de duurzaamheid.

Welke duurzaamheidsklassen zijn er?

Op basis van de eerder vernoemde test worden de volgende duurzaamheidsklassen met bijhorende levensduur opgesteld:

Duurzaamheidsklasse 1: zeer duurzaam

  • Levensduur: meer dan 25 jaar
  • Voorbeelden: Padoek, Ipé, Afrormosia, Thermo ayous, Merbau, …

Duurzaamheidsklasse 2: duurzaam

  • Levensduur: 15 tot 25 jaar
  • Voorbeelden: Ceder, Thermowood (thermisch behandeld Grenen of Vuren), Bangkirai, …

Duurzaamheidsklasse 3: matig duurzaam

  • Levensduur: 10 tot 15 jaar
  • Voorbeelden: Siberische Lariks, Douglas, geïmpregneerd Grenen of Vuren, …

Duurzaamheidsklasse 4: weinig duurzaam

  • Levensduur: 5 tot 10 jaar
  • Voorbeelden: Grenen of Vuren

Duurzaamheidsklasse 5: niet duurzaam

  • Levensduur: minder dan 5 jaar
  • Voorbeelden: Ramin, Populieren, Beuken, …

Belangrijk hierbij is dat de duurzaamheidsklasse de levensduur van het hout weergeeft bij een voortdurend grondcontact. Indien je het hout tegen een gevel of beschut plaatst, zal de werkelijke levensduur nog hoger liggen!

Duurzaamheid verbeteren?

Zoals uit bovenstaand overzicht blijkt, kunnen bepaalde houtsoorten zoals Grenen, Vuren of Ayous door een behandeling (bijvoorbeeld thermisch behandelen of impregnatie) in een gunstigere duurzaamheidsklasse belanden. Deze houtsoorten worden ook op de markt gebracht nadat ze dergelijke behandeling ondergaan hebben. Het voordeel hiervan is dat deze behandeling eenmalig dient te gebeuren om de hogere duurzaamheid te garanderen.

Wil je meer weten over thermisch behandelen en waarom dit een milieuvriendelijk proces is?

Lees onze blog hier
 

Het is natuurlijk ook mogelijk om het hout zelf te behandelen met een verf of beits om de duurzaamheid van het hout te bevorderen. Belangrijk hierbij is dat je deze behandeling regelmatig onderhoudt en dus opnieuw uitvoert als je de hogere duurzaamheid wilt behouden.

De geschikte houtsoort voor jouw project!

Met behulp van de duurzaamheidsklassen kan je dus nagaan welk houtsoort geschikt is voor jouw project. Bij De Houtbeer kan je terecht voor een breed assortiment aan houtsoorten in verschillende duurzaamheidsklassen die geschikt zijn voor je lounge, overkapping, tuinhuis, omheining, terras en nog veel meer!

Shop nu

Heb je nog vragen over de geschikte houtsoort voor jouw project? Contacteer dan onze klantendienst. We helpen je graag verder!