Blog

2021 het geboortejaar, 2022 het jaar van de uitbreiding

In deze blog blikken we terug op 2021, het jaar waarin De Houtbeer van start ging, en lichten we al een tip van de sluier op over onze plannen voor 2022!

23 december 2021

De Houtbeer blikt terug...

Het jaar 2021 loopt bijna ten einde en De Houtbeer is ondertussen al acht maanden geleden geboren! We kunnen terugblikken op een mooie start met leveringen in Nederlands Limburg en Noord-Brabant, Belgisch Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen.

Onze absolute topper dit jaar valt onder de gevelbekleding: het thermisch behandeld triple blokprofiel, zowel in Thermowood alsook Thermo Ayous. Dit type plank was en is nog steeds zeer populair, De Houtbeer is trots dat ondertussen toch al heel wat gevels hiermee bekleed zijn. 

We willen alvast onze klanten en leveranciers bedanken voor de mooie samenwerking! 
 

Bekijk het aanbod triple blokprofiel

2021, een jaar vol uitdagingen!

Niet enkel gaat 2021 in de boeken als het geboortejaar van De Houtbeer, het was ook meteen een jaar met veel uitdagingen! In de houtwereld is 2021 namelijk een ongezien jaar als we kijken naar de toevoer en het effect op de prijzen. De COVID-pandemie die in 2020 van start ging is hier natuurlijk de hoofdoorzaak van.

Knuffelcontact, bubbel, lockdown… Allemaal woorden waarvan we dachten dat we ze niet of nauwelijks zouden gebruiken. Die lockdown (of beter gezegd lockdowns) heeft ervoor gezorgd dat er een ongeziene vraag was naar houtproducten en aanverwanten. Veel mensen hebben prioriteit gegeven aan het in orde brengen van hun huis en tuin. Daarnaast hebben China en Amerika veel hout gekocht in Europa door tekorten op de lokale markten. Bovendien zagen we het aanbod slinken door de maatregelen die opgelegd werden aan de bedrijven waardoor productie in gedrang kwam.

Deze uitzonderlijk hoge vraag in combinatie met de beperkte beschikbaarheden heeft de prijzen wereldwijd enorm de hoogte in geduwd. De tarieven van het massief naaldhout zijn ondertussen iets afgekoeld maar het prijsniveau van een jaar geleden zullen we jammer genoeg voorlopig niet meer terugzien. Als we kijken naar multiplex en betonplex, zien we dat de prijzen nog op een hoog niveau acteren. De tarieven voor het zeetransport zijn in de hoogte gekatapulteerd en hier gaat niet zomaar verandering in komen. Plaatmateriaal zoals MDF heeft dan weer te kampen met lijmtekorten waardoor de prijzen in de hoogte zijn geduwd. Stijgende prijzen zijn tegenwoordig in elke sector dagelijkse kost en het is maar de vraag wat de toekomst zal brengen…
 

Winterslaap?

De Houtbeer houdt niet van een winterslaap en is ondertussen druk in de weer om voorbereidingen voor 2022 te treffen!

Ons gamma plaatmateriaal wordt in januari uitgebreid met Rockpanel, HPL-platen en de nodige toebehoren hiervoor waaronder zwart geïmpregneerde latten voor het regelwerk.

Daarnaast gaan we in het voorjaar een nieuwe productcategorie in het leven roepen: afsluitingen. Hier zal je een assortiment aan betonnen palen en boordplaten, houten schermen en kastanje omheining terugvinden.  

Bedankt & Beregoede feestdagen gewenst!

De Houtbeer kijkt dus terug naar 2021 als een zeer bewogen jaar waarin we trots waren op de start van De Houtbeer, maar waarin de uitdaging nog nooit zo groot was omwille van de pandemie! We laten ons echter niet uit ons lood slaan en werken hard verder aan de uitbreiding van ons assortiment! 

Tot slot wilt De Houtbeer nogmaals alle klanten en leveranciers bedanken voor de samenwerking en bovendien iedereen alvast beregoede feestdagen toewensen!