Blog

Thermisch behandelen, een duurzaam en milieuvriendelijk proces?

Thermowood, Thermo Ayous, Thermo Movingui, Thermo…, het lijken haast wel nieuwe houtsoorten! Niets is minder waar: het gaat hier namelijk om het thermisch behandelen van hout, een modificatie die tegenwoordig vaak wordt toegepast.

In deze blog leggen we je uit wat thermisch behandelen precies is, waarom het gedaan wordt en wat de voordelen van thermisch behandeld hout zijn! 

30 april 2021

Wat is thermisch behandelen?

Tot enkele jaren geleden leek het voor de houtliefhebber ondenkbaar om een zachte houtsoort langdurig buiten te gebruiken zonder er naar om te moeten kijken. Houtsoorten zoals bijvoorbeeld vuren, grenen, populier, ayous,… moeten namelijk regelmatig onderhouden worden om een langdurige levensduur bij buitengebruik te kunnen garanderen. 

Het thermisch behandelingsproces, waarbij het hout behandeld wordt met warmte en stoom, heeft deze denkwijze volledig omgegooid. Door middel van deze milieuvriendelijke techniek krijgen zachte houtsoorten namelijk een serieuze opwaardering als het gaat om de duurzaamheidsklasse. Hierdoor zijn ook deze zachte houtsoorten uitermate geschikt om langdurig buiten te gebruiken en dit zonder regelmatig onderhoud. Milieuvriendelijk en duurzaam? Dat hoort De Houtbeer graag!
 

Thermische behandeling is een duurzaam en milieuvriendelijk proces

Het hout wordt in een oven gestapeld waarin het thermisch wordt behandeld. De temperatuur wordt geleidelijk aan opgevoerd tot ongeveer 130°C zodat het hout een egaal vochtniveau heeft bereikt. Daarna verhoogt de temperatuur in de oven gedurende enkele uren tot minstens 200°C zodat een optimale duurzaamheid wordt bekomen door de verandering van de celstructuur en het vochtgehalte van het hout. Tijdens het proces wordt er regelmatig stoom toegevoegd om oppervlakteverbranding van het hout te voorkomen. Uiteindelijk wordt het hout geleidelijk aan afgekoeld tot de juiste temperatuur. 

Tijdens de behandeling wordt er dus enkel warmte en water gebruikt. Chemicaliën, zoals bij het impregneren, komen niet voor bij thermische behandeling. Onze leverancier/fabrikant van thermisch behandeld hout gebuikt bovendien water uit eigen waterput en het proceswater wordt gebruikt voor het opwekken van bio-energie. 

Het thermisch behandelen is een proces dat heel wat kennis vereist en op een juiste manier dient te gebeuren om tot bruikbare resultaten te komen. Aangezien De Houtbeer kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kiezen we onze leveranciers van thermisch behandeld hout zeer zorgvuldig uit.

Voordelen thermisch behandelen

Zoals we eerder aanhaalden, is het proces milieuvriendelijk, een eerste groot voordeel! Daarnaast heeft thermisch behandeld hout nog een aantal bijkomende eigenschappen:

  • Verhoging van de isolerende waarde;
  • Verhoging van de dimensionele stabiliteit door de wijziging van het vochtgehalte in het hout;
  • Verhoging van de duurzaamheid gepaard met een hogere weerstand tegen weersinvloeden, bacteriën en insecten;
  • Verhoging van het gebruiksgemak: doordat de duurzaamheid drastisch verhoogd werd, moet het hout in principe niet meer regelmatig onderhouden worden om de lange levensduur te garanderen;
  • Een donkerdere kleur. Bij ayous kan er een iets groter contrast zijn in de kleur tussen de planken. Echter vergrijzen de meeste houtsoorten die thermisch behandeld werden op termijn, net als de meeste andere houtsoorten.

Kort gesteld worden de eigenschappen van het hout tijdens de thermische behandeling drastisch en op een milieuvriendelijke manier aangepast. Hierdoor kunnen houtsoorten die eigenlijk van oorsprong niet geschikt zijn voor buitengebruik, toch voor deze doeleinden toegepast worden en dit zonder regelmatig onderhoud na plaatsing! 

Toepassing

Thermisch behandeld hout kan veelzijdig ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan bekleding van gevels, bijgebouwen, tuinhuizen, lounges, overkappingen, omheiningen, schuttingen en nog meer. Bovendien kan het eventueel voor terrasvloeren worden gebruikt. Het is echter niet geschikt om dragende constructies zoals bijvoorbeeld dakbalken van thermisch behandeld hout te maken.

 

 

Interesse in thermisch behandeld hout?

De Houtbeer biedt momenteel verscheidene producten aan die thermisch behandeld worden. Via onderstaande knop kan je ons huidig aanbod bekijken. Heb je bovendien nog vragen? Aarzel dan niet om onze klantendienst te contacteren. We helpen je met plezier verder!

Bekijk ons aanbod