Blog

Steigerhout, een populaire en voordelige alleskunner?

De laatste jaren hoor en zie je het overal: Steigerhout!
Ook bij de Houtbeer vind je een uitgebreid aanbod van verschillende soorten steigerhout. In deze blog legt De Houtbeer met plezier uit wat steigerhout precies is en welke soorten steigerhout er bestaan.

02 maart 2021

Wat is steigerhout?

Steigerhout kent zijn oorsprong in de bouw. In de steigers worden zogenaamde steigerplanken gebruikt zodat metselaars en andere bouwlieden op hoogte hun werk kunnen uitvoeren. De planken in de steiger zijn verweerd door het cement afkomstig van de bouw en door de weersomstandigheden. 

Steigerhout is dus geen houtsoort, maar een verzamelnaam. Het meeste steigerhout is namelijk Midden-Europees Vuren (Epicea)!

Toepassingen steigerhout

Steigerhout is veelzijdig en wordt in de praktijk voor verscheidene toepassingen gebruikt, zowel buitenshuis alsook binnenshuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Tuinmeubelen zoals tafels, zitbanken en lounges;
  • Schuttingen en hekwerk;
  • Bekleding van gevels, bijgebouwen en plantenbakken;
  • Interieurinrichting zoals tafels, stoelen, bedden, kasten, achterwanden, legplanken, meubelbladen en nog veel meer;
  • Decoratie zoals kapstokjes, rekjes, kerstbomen, en andere kunstwerkjes;
  • ... 

Bovenstaande voorbeelden zijn niet de enige, de toepassingen zijn grenzeloos. Laat je verbeelding de vrije loop en creëer je eigen realisaties!

Gebruikt steigerhout

Dit is het authentieke steigerhout dat verweerd is door gebruik in de bouw. De Houtbeer biedt het gebruikt steigerhout opgelat, voorgedroogd en éénzijdig geschuurd aan.
Het Midden-Europees Vuren (epicea) is niet buitengewoon duurzaam en dient op regelmatige basis onderhouden te worden indien het blootgesteld wordt aan regen en wind.

De Houtbeer biedt het gebruikt steigerhout aan in twee afmetingen, afhankelijk van de beschikbare voorraad:

  • 32 x 200 mm
    De kramplaten op de twee uiteinden van de planken zijn behouden.
     
  • 15 x 200 mm
    Voor sommige toepassingen is het gebruikt steigerhout van 32 x 200 mm te dik. Daarom worden de kramplaten van de 32 x 200 mm afgezaagd zodat de plank gedoubleerd kan worden. Op die manier ontstaat er dus een gebruikte steigerplank van 15 x 200 mm met één gebruikte en één nieuwe zijde.

     

Klik hier voor een overzicht

Nieuw steigerhout

Als alternatief voor het gebruikt steigerhout is er het nieuw steigerhout. Dit steigerhout is goedkoper dan de gebruikte variant, maar heeft toch een gelijkaardige look door de verschillende behandelingen die toegepast worden. Nieuw steigerhout heeft ook een duurzaamheidsklasse van 3 à 4.

Afhankelijk van de beschikbaarheid kan je bij De Houtbeer terecht voor:

  • Steigerhout plank grijs gedompeld 30 x 195 mm
    Dit is een Midden-Europese Vuren plank die na het drogen grijs is gedompeld zodat de plank rondom een grijze kleur heeft.

     
  • Steigerhout plank zwart gedompeld 30 x 195 mm
    Dit is een Midden-Europese Vuren plank die na het drogen zwart is gedompeld zodat de plank rondom een zwarte kleur heeft.

     
  • Steigerhout plank 30 x 195 mm
    Een Midden-Europese Vuren plank zonder dompeling zodat de plank een natuurlijke onbehandelde uitstraling heeft.

     
  • Steigerhout plank geschaafd rechte hoek 28 x 195 mm
    Scandinavisch Vuren geschaafde plank met rechte hoeken. Deze plank is droger dan de planken hierboven opgesomd.
     
  • Steigerhout plank geschaafd afgeronde hoek 28 x 145 mm
    Ook dit is een Scandinavisch Vuren geschaafde plank maar dan met licht afgeronde hoekjes. Deze uitvoering is ook droger dan de overige steigerhouten planken.