Blog

Douglas terrasplank: budgetvriendelijk en handig!

In deze blog staan onze Douglas vlonderplanken centraal! We voorzien je van Beregoede kennis over de houtsoort Douglas en over Douglas in de huidige schaarste, we bespreken de voordelen van de terrasplanken die De Houtbeer aanbiedt en we tonen je de bijhorende producten voor de opbouw en bevestiging van je terras! 

06 mei 2021

Kenmerken Douglas

Europese Douglas is afkomstig van de Douglasspar en is dus een naaldhoutsoort. De kleur van vers gezaagd Douglas is lichtroze, maar net zoals de meeste houtsoorten, vergrijst het na verloop van tijd bij blootstelling aan Uv-straling. Douglashout heeft als eigenschap dat het harder wordt na het drogen.

Douglashout is één van de hardere Europese houtsoorten waardoor het een duurzaamheidsklasse 3 heeft, ook wel “gemiddeld duurzaam” genoemd. De gemiddelde levensduur bedraagt 10 tot 15 jaar bij onbeschut buitengebruik. Door deze duurzaamheid is het een populaire houtsoort met een breed pallet aan toepassingen zoals:

  • Constructiehout
  • Gevelbekleding
  • Terrasvloeren

Beschikbaarheid Douglas in 2021

Je zal het ongetwijfeld al in de media gehoord hebben: hout is steeds moeilijker te verkrijgen in 2021 waardoor er algemene prijsstijgingen plaatsvinden in de markt.

De Houtbeer ziet meerdere redenen voor de huidige situatie. Enerzijds kent de vraag naar hout de afgelopen jaren een stijgend patroon. Door de COVID-pandemie en bijhorende lockdowns, neemt deze vraag alleen maar toe: er is namelijk meer tijd om te investeren in een lounge, vlonder, overkapping,… Anderzijds zorgt de pandemie voor een daling in het aanbod: zagerijen en boomkwekerijen moesten zich noodgedwongen aanpassen aan de nieuwe regels waardoor de productie in gedrang kwam. Bovendien wordt veel van het Europees hout geëxporteerd naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. 

Ook Douglashout ontsnapt jammer genoeg niet aan deze tendens: door de huidige schaarste op de houtmarkt wordt het steeds moeilijker om Douglashout te verkrijgen waardoor de prijzen onder druk staan. De verwachting is dat dit nog niet zal stabiliseren in de komende maanden. Gelukkig heeft De Houtbeer nog een voorraad in Douglas, waaronder ook onze vlonderplanken! 

Voordelen Douglas terrasplank van De Houtbeer

De Houtbeer biedt momenteel Douglas terrasplanken aan in maat 27 x 140 mm, met een gladde zijde en een zijde met 7 groeven en met een tand-en-groef-verbinding op de kopse kanten. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen voor je op:
 

Dikte van 27 mm

Elders vind je terrasplanken met een lagere dikte. Aangezien Douglas een naaldhoutsoort is, verkiezen wij een dikte van 27 mm waardoor de duurzaamheid hoger ligt en de stevigheid van je terras is gegarandeerd! Geen probleem als je een feestje op je Douglas terras geeft en je de dansschoenen wilt aantrekken!
 

Twee zijden bruikbaar

Je kan kiezen welke zijde van de plank je naar boven legt. Eén zijde heeft 7 groeven en de andere zijde heeft een glad oppervlakte. Tegenwoordig wordt de gladde zijde steeds meer naar boven gelegd. Hier trekt minder snel vuil in waardoor je terrasplank eigenlijk minder glad is dan de zijde met de 7 groeven. Het is namelijk het vuil dat vooral voor gladheid van je terrasvloer zorgt. Daarom raadt De Houtbeer steeds aan om je terrasvloer regelmatig met een borstel te keren.

Kops tand en groef

Onze Douglas terrasplank is voorzien van een kopse tand-en-groef-verbinding. Het grote voordeel hiervan is dat je de planken doorlopend kan monteren waardoor je totaal geen lengteverlies hebt.

Zonder de tand en groef op de kopse kant zou je de terrasplank moeten afkorten zodat je op een keper eindigt waarop je het uiteinde van de plank bevestigt. Zo garandeer je namelijk de stevigheid van je terras waar twee planken samenkomen en heb je geen risico op doorzakking. 

Bij onze terrasplank zorgt de kopse tand en groef er dus voor dat je sneller kan werken en minder snijverlies hebt!

 

 

Combineer met De Houtbeer: bijhorende producten om je terras te plaatsen!

Uiteraard kan je bij De Houtbeer ook terecht voor de opbouw en bevestiging van je terras. Hieronder tonen we je onze producten die hiervoor geschikt zijn.

Opbouw / regelwerk

Als regelwerk kan je de Douglas geschaafde kepers van 50 x 70 mm gebruiken. Het is aangeraden om deze te plaatsen om de 40 cm zodat de Douglas terrasplanken een stevige structuur hebben waar ze op bevestigd kunnen worden. 

Wens je een regelwerk dat duurzamer is aangezien het rechtstreeks in contact komt met de ondergrond? Dan kan je best gebruik maken van onze Merbau kepers van 40 x 60 mm. Deze hebben een duurzaamheidsklasse 1!
 

Bevestiging terrasplanken

Bij naaldhoutsoorten raadt De Houtbeer aan best geen clips voor bevestiging te gebruiken, naaldhoutsoorten werken namelijk en kunnen wel eens uit de clips springen.

Kies daarom voor zichtbaar bevestigen met roestvrijstalen schroeven rechtstreeks in de planken. De Douglas vlonderplanken kan je gemakkelijk bevestigen met onze Inox hardhoutschroeven met volgende voordelen:

  • Kleine schroefkop die zich mooi verzinkt in de plank
  • Speciale houtdraad tegen splijten van het hout
  • Speciale snijpunt waardoor voorboren niet nodig is

Interesse in Douglas terrasplanken?

Wil jij ook graag aan de slag met Douglas terrasplanken maar heb je nog vragen? Aarzel dan niet om onze klantendienst te contacteren, we helpen je met plezier verder!

Ben je niet zeker of een Douglas terras past in jouw project? We bieden ook productstalen aan van onze terrasplanken. Zo voel, zie en ervaar je hoe de Douglas terrasplank er bij jou uit kan zien! Via onderstaande knop kan je ons huidig aanbod bekijken.

Bekijk ons aanbod